top of page

Varför tolererar vi denna massdöd?


Dödsfallen från mediciner och psykofarmaka är enorma. Det är som om flera jumbojets skulle störta varje dag – året runt. Ändå görs inget. Inga ställs till svars.

Ingen är emot mediciner som fungerar och räddar liv. Men medicinen har utvecklats till ett finansiellt utvecklingsområde som inte längre tycks ta hänsyn till mänskliga liv.

Ett läkemedelsföretag släpper en studie. Deras senaste kliniska studie visar att deras läkemedel har en djup positiv effekt på en viss sjukdom. Alla jublar ... i synnerhet läkemedelsföretaget som skördar miljarder i vinst.

Det enda problemet? Det är oftast komplett falseri.

Studier som "bevisar" att läkemedlet X löser hälsoproblemet Y är alla - eller åtminstone majoriteten – rök och speglar.

Hur vet vi det?

Men snälla, etiska experter har varnat oss i åratal. Nej, fel ... De har varnat oss i årtionden.

Men vi har blivit alltför bländade av rubrikerna för att lägga märke till verkligheten bakom dem.

Här är en snabb genomgång på hur Big Pharma har manipulerat oss under alla år.

Systematiska metodfel

Det är inte så att ingen har tryckt på alarmen. Det finns dussintals artiklar som är upprört beskriver situationen.

Big Pharma visar bättre resultat ... Big Pharma fixar siffrorna ... Big Pharma döljer negativa studier. Det skulle nästan vara komiskt, om det inte varit så att vår hälsa och liv står på spel.

Ta till exempel en artikel publicerad i Journal of the American Medical Association år 2008.

Artikeln pekar ut:

• Big Pharma har uppnått kontroll över så gott som all utvärdering av nya mediciner

• Läkemedelsföretagen betalar de flesta medicinska studier

• Big Pharma manipulerar ofta forskningen till sin fördel.

Artikeln använder exemplet med rofecoxib - sålt under varunamnet Vioxx. Ett smärtstillande och inflammationshämmande preparat.

Författaren pekar på hur studier, som påståtts skrivits av oberoende experter, i själva verket skrivna av tillverkarens anställda ... eller av företag som anlitades direkt av tillverkaren.

Det finns också bevis för att tillverkaren "fifflat” med siffrorna för att få resultat att se mer gynnsamma ut än de faktiskt var.

Det kanske inte låter så farligt som det ser ut, men om man betänker att de officiella dödssiffrorna från Vioxx är minst 60 000 och de inofficiella siffrorna 500 000 så förstår man vidden av problemet med medicinska studier.

När det gäller psykiatrin

Psykiatrin är ett eget kapitel. Psyko Pharma som tillverkar de psykiatriska drogerna har redan fått betala ett hundratal miljarder kronor i böter och skadestånd för fejkade studier vilket orsakat ofantliga mängder biverkningar och dödsfall. Ändå fortsätter katastrofen, i huvudsak därför att inga personer får stå till svars. Bolagen tar det som beräknad extra kostnad bara. De har råd till det. Vi får ju betala via skatterna.

Psykofarmaka gör mycket mer skada än nytta, enligt den danska professorn Peter Gøtzsche som lusläst branschens forskning. Han är chef för Nordiska Cochrane-institutet i Köpenhamn, en samling internationella, oberoende forskare. Han har även fått fram studier som inga andra forskare fått fram. Hans rekommendation: minska användningen med 98 procent.

”Om vi skulle använda två procent av de psykofarmaka vi använder i dag skulle vi leva längre och vara friskare. Antidepressiva ökar risken för självmord i alla åldrar, effekten av adhd-medicin är tveksam och läkarna ser inte skillnad mellan abstinenssymtom och sjukdom. Psykofarmaka är den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärtsjukdomar och cancer”, säger Peter Gøtzsche till Hufvudstadsbladet (9 mars, 2017).

Peter Gøtzsche är den forskare som har trängt längst in i den snårskog av studier som läkemedelsbolagen vägrat att släppa. Det är en hemsk scen som väntar där.

”539 000 personer dör i förtid av psykofarmaka, främst antidepressiva”, hävdar han i sin bok Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse.

– När jag såg hur manipulerade läkemedelsförsöken var, värre än inom något annat område jag har sett, och dessutom med läkare som regelmässigt ljuger för sina patienter, då kände jag att jag måste skriva om det. Jag har skrivit den här boken för att hjälpa människor att ta ansvar över sina liv och inte lämna över det till sin psykiater. Jag menar att psykofarmaka, som de används i dag, gör mer skada än nytta, säger han.

– Majoriteten av psykofarmakastudierna är manipulerade. Därför är den visade effekten mycket tveksam för psykofarmaka generellt.

Till Läkartidningen (2016-09-12) säger Peter Gøtzsche:

– Att effekterna i studierna kan ifrågasättas är inte det värsta. Det är i stället biverkningarna. Psykofarmaka ökar risken för att man ska bli beroende och minskar chansen för att man ska bearbeta sina känslor och problem eftersom de lägger som ett lock på känslorna. Dessutom tar psykofarmaka död på många patienter genom sina biverkningar, och många grupper av psykofarmaka ökar också risken för våld, det är väldigt väl dokumenterat.

– Jag förstår heller inte hur man kan använda antidepressiva läkemedel i syfte att minska risken för självmord. Det stämmer ju inte alls, antidepressiva läkemedel ökar risken för självmord, säger han.

Vad är det då som gör att vi tolererar denna massdöd?

Förfalskade studier, ej rapporterade biverkningar, och av läkemedelsbolag betalda så kallade experter på läkemedelsverk över hela världen som hindrar insyn, och media som vägrar publicera sanningen, är de primära anledningarna som gör att allmänheten aldrig får reda på omfattningen.

Angell, M, “Industry- Sponsored Clinical Research A Broken System,” JAMA. 2008; 300(9): 1069-1071.

Bell, C.M., et all, “Bias in published cost effectiveness studies: systematic review,” BMJ. 2006; 332:699.

McGauran, N., et al, “Reporting biDaiscusisnion medical research - a narrativE review,” Trials. 2010; 11: 37.

Nartey, L., et al, “Matched-pair study showed higher quality of placebo-controlled trials in Western phytotherapy than conventional medicine,” Journal of Clinical Epidemiology. Aug 2007; 60(8): 787.e1-787.e15

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page