top of page

Psykiatriprofessor: inga barn och ungdomar bör använda antidepressiva

Med den ökande medicineringen av barn och ungdomar kommer också rapporter om att antidepressiva inte bara inte fungerar, de förvärrar situationen. Och tittar man i verkligheten och inte i psykiatrins fantasiland så verkar det stämma. Allt fler blir deprimerade och inga blir bra. Dessutom framkallar de självmordsbenägenhet.

En ledande expert i psykiatrisk medicinering hävdar att den ökande utförskrivningen av antidepressiva till tonåringar gör mer skada än nytta.

Professor David Healy berättade nyligen inför en fullsatt global hälskonferens i Aberdeen, Skottland att – i 29 kliniska studier om antidepressiva för barn – så misslyckades varenda studie att visa upp en uppenbar fördel.

Han sa: "Samtidigt har det i varenda en av dessa prövningar orsakat mer skador än fördelar i den meningen att det har gjort barn till suicidala som inte skulle ha blivit självmordsbenägna om de inte hade blivit satta på dessa mediciner ."

BBC NEWS intervjuade Amiee Folan som fick antidepressiva.

Vid en ålder av 16 år, när hon bodde på en HVB-hem, gick hon för att träffa sin läkare och ordinerades antidepressiva medel som hade en förödande effekt - inom en vecka hade hon försökt självmord.

Hon berättade för BBC Skottland: "Jag gick dit för att fråga om hjälp, rådgivning eller något med en terapeut, men de ordinerade bara antidepressiva medel och skickade iväg mig efter ett 10-minuters möte."

Amiee säger att läkaren varnade för att drogerna kunde få henne att känna sig "låg" i några dagar.

”De sa inte att jag skulle komma till den punkt där jag hörde röster och såg folk som inte fanns där”, säger hon.

Amiee berättar att hon fick nattskräck och röster i huvudet som ville att hon skulle skada sig själv och hennes partner, symptom som hon aldrig hade upplevt tidigare.

"Det var en ganska traumatisk upplevelse", säger hon.

Hon blev så desperat att hon försökte begå självmord.

"Jag tyckte det var ganska skrämmande att jag bara kunde gå in och säga: ’Jag är deprimerad’ och de bara gav dem till mig."

Prozac/Fontex är den vanligaste antidepressiva till ungdomarna då det från början fanns två uppenbarligen gynnsamma studier. Men professor Healy menade att de två studierna, som så gott som alla refererar till, misslyckades med att visa fördelar på de två huvudsakliga mätpunkterna, kända i vetenskapen som ”primära outcomes” (primära resultat).

Han berättade att det har skett ytterligare sju pediatriska prövningar sedan licensen utfärdades (1986) och Prozac/Fontex/fluoxetin har misslyckats med att visa fördelar i någon av dessa.

Professor Healy sa: "Vi har en situation där ingen bör använda dessa mediciner om man följer bevisen. Samtidigt har de blivit de vanligaste medicinerna hos tonåringarna."

David Healy, professor i psykiatri vid Bangor University i Storbritannien, är psykiater, psykofarmakolog, forskare och författare. Hans huvudsakliga forskningsområden är antidepressiva medel för självmord, intressekonflikter mellan läkemedelsföretag och akademisk medicin samt farmakologins historia. Healy har skrivit mer än 150 peer-reviewed artiklar, 200 andra artiklar och 20 böcker, inklusive The Antidepressant Era, The Creation of Psychopharmacology, The Psychopharmacologists Volumes 1–3, Let Them Eat Prozac and Mania: A Short History of Bipolar Disorder.

 

För mer information om psykiatriska droger besök https://www.cchrint.org/issues/childmentaldisorders/

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatriker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page