top of page

Är läkarna köpta? 645 000 läkare i USA har fått dela på 3,4 miljarder dollar. 1800 läkare i Sverige

645 000 läkare har fått dela på över 3,4 miljarder dollar i USA under 2016.

Från 2013 då redovisningen började fram till slutet av 2016 har 906 000 utbetalningar till läkare gjorts på sammanlagt 6,99 miljarder dollar.

Totalt under dessa år har 24,92 miljarder dollar betalats ut till sjukhus, universitet, institutioner, stiftelser, läkare och sjukvårdspersonal i form av donationer, gåvor och ersättningar från läkemedelsbolag.

En regeringssite har redovisat alla utbetalningar från läkemedelsbolag till läkare och sjukvårdspersonal samt övriga instanser från år 2013. (1)

Siffrorna är närmast ofattbara. Även om alla läkare naturligtvis inte är mutade upp till halsen bara för att de blir bjudna på en lunch så är det tillräckligt många som fått så mycket betalt att de har gratis lunch livet ut – och en hel del till.

Ta bara dr Howard från St. Louis i Missouri. Han har hittills fått 465 000 dollar från Big Pharma. Det är 3 660 852 kronor. 66 000 dollar bara från AstraZeneca.

Är det någon som undrar om han skriver ut AstraZenecas antipsykotika Seroquel flitigt? Trots alla biverkningar såsom diabetes, viktökning, stroke och plötslig död. Seroquel är inblandad i 6000 stämningsansökningar. Är det någon på allvar som tror att dr Howard berättar om dessa biverkningar innan han skriver ut recept?

Men det stoppar inte där. Dr Howard fick också 147 000 dollar från Pfizer. Kan det möjligen vara så att han skriver ut Pfizers bästsäljande kolesterolsänkande medicin Lipitor. Den associeras med leversvikt, diabetes, mängder av dödsfall och involverad i över 2400 stämningsansökningar.

Jo, han fick även 45 000 dollar från Cephalon som tillverkar Fentora, en smärtstillande opioid som är inblandad i ett mångfald dödsfall.

”Lite svinn får man räkna med”, säger nog dr Howard.

Purdue Pharma, tillverkaren av opioiden OxyContin, har betalat ut 10 977 788 dollar (86 167 402 kr) till olika läkare. 60 procent av utbetalningarna har spenderats på ”kompensation för tjänster andra än konsultering, inklusive föreläsning på ställe annat än ett fortgående utbildningsprogram.” Det får man nog gissa sig fram till vad det kan betyda, men inte handlar det om någon seg lunchsmörgås. OxyContin räknas som stordräparen i USA och har bidragit till sänkt medellivslängd.

Totalt dör det 90 personer om dagen från opioder.

Men det här är ändå bara toppen på ett isberg. 645 000 läkare i 50 stater står på Big Pharmas lönelista.

I Kalifornien tog 74 615 läkare emot extra pengar…

I Florida fick 45 460 läkare utbetalningar…

I Virginia fick 17 122 läkare miljonbelopp…

I Texas blev 50 799 läkare smörjda…

I New York tog 52 129 läkare emot pengar…

I Michigan fick 24 826 läkare en löneförhöjning…

Ta dr Welsey från Richmond, Virginia. Han har fått 147 917 dollar (1 164 520 kr). Det inkluderar 31 500 dollar från Eli Lilly, tillverkare av ADHD-medicinen Strattera som associeras med psykotiska och maniska symtom med hallucinationer hos barn. Kan det möjligen vara så att antalet ADHD-barn är extra högt i Richmond?

Dr Coleman från Memphis fick 156 000 dollar från Merck, tillverkare av Vioxx, en medicin som kopplats till 60 000 dödsfall och dragits bort från marknaden.

Dr Hanna Fisher från Phoenix fick 348 106 dollar, inklusive 22 450 dollar från Novo nordisk, tillverkare av Victoza, en diabetesmedicin som kopplats till sköldkörtelcancer och över 1150 dödsfall.

Skulle någon verkligen gå till dessa läkare om de kände till kopplingen till Big Pharma? Är det verkligen någon som tror att de inte blir påverkade? Forskning visar att läkare som tar emot pengar från läkemedelsbolag är TRE GÅNGER MER BENÄGNA att skriva ut deras mediciner långt mer frekvent än andra liknande mediciner.

Kan det vara orsaken till att 60 procent av alla amerikaner använder receptbelagda mediciner?

Kan det vara anledningen till att en kvarts miljon danskar, närmare en miljon svenskar, 41 miljoner amerikaner, och säkert lika många i övriga världen använder antidepressiva medel.

Ja, men det här ju USA säger någon. Ja, där är allt störst, men den här trenden påverkar övriga länder mer än man tror. För även i Sverige är läkare direkt avlönade, sponsrade och betalda av läkemedelsbolagen.

1800 läkare delade på 55 miljoner kronor i Sverige

800 miljoner kronor betalades ut från läkemedelsindustrin 2016 till sjukvårdspersonal och forskning i Sverige. 625 miljoner gick till forskning och sponsring.

Sjukhus och hälso- och sjukvårdsorganisationer har fått 124 miljoner kronor i donationer och sponsoravtal.

Resterande, ca 43 miljoner kronor, har gått till enskilda läkare och sjukvårdspersonal. På listan över mottagare finns omkring 1600 personer inom sjukvården, varav 1200 är läkare. 53 läkare fick mer än 100 000 kr var.

Men det finns även ett mörkertal av mottagare som inte uppgett sitt namn. Man uppskattar att det är 600 läkare som inte har uppgett sitt namn. De har fått dela på 13 miljoner kronor.

Alltså totalt 1800 läkare som fick 55 miljoner att dela på.

Uppgifterna är frivilliga, cirka 60 läkemedelsföretag har gjort en ”värdeöverföring till enskilda personer inom sjukvården” till en databas som är öppen för alla.

De flesta läkarna ser inget fel eller problem med detta. Fast många håller inte med. Det finns också undersökningar som visar att läkarna tenderar att skriva ut de mediciner från vars tillverkande läkemedelsbolag de får pengar från. Sven Britton, professor emeritus i infektionssjukdomar som inte tagit emot några pengar är kritisk. – Det är ju ett beroendeförhållande som läkaren sätter sig i. Att tro att man sedan står fri från påverkan, det är nog naivt, säger han till Aftonbladet.

Uppgifterna hämtas från Läkemedelsindustriföreningens (Lif) öppna databas. (2)

För mer information om psykiatriska droger besök https://www.cchrint.org/issues/childmentaldisorders/

www.kmr.nu

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatriker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page