top of page

Två miljardärer bakom opiodkatastrofen. En har blivit arresterad, anklagad för konspiration, bedräge


Mångmiljardären dr John N. Kapoor, 74 år, och ägaren till läkemedelsbolaget Insys Therapeutics arresterades förra veckan i USA och anklagades för landsomfattande konspiration för att använda mutor och bedrägeri för att orsaka den illegala distributionen av Fentanyl-spray som så gott som enbart är avsedd för cancerpatienter med svåra smärtor. Han hotas nu av 25 års fängelse, i praktiken livstid. I grunden av opioidkatastrofen ligger dock Kongressens lagändringar som underlättade distributionen – trots 200 000 redan döda.

Tidigare i våras arresterades sex anställda, inklusive en tidigare VD och två tidigare vice verkställande direktörer hos Insys som tillverkar Subsys, en kraftig fentanylprodukt (opiod) med sprayfunktion.

Den andre mångmiljardären är Sacklerfamiljen, med Richard Sackler som frontfigur, ägare till läkemedelsföretaget Purdue som tillverkar det mest sålda smärtstillande medlet, opioiden OxyContin (Oxikodon i Sverige). Miljontals produkter har sålts. Frågor ställs nu om det ens skulle ha sålts en bråkdel av detta. Hundratusentals personer är idag beroende av opioider, hundratusentals har dött. OxyContin spelar en stor roll i detta. Minst 25 olika regeringsenheter har nu lämnat in stämningsansökan mot Purdue för att få kompensation för skador som orsakats av opioidkatastrofen. Hundratals läkare, så kallade pill-mills, har arresterats för att sälja OxyContin. De flesta har mutats med resor, middagar och som ”föreläsare”. Försäljarna på Purdue uppmanades direkt att ljuga.

Affärer blir rånade som säljer OxycContin. Marknadsföringen är mördande.

Dussintals stämningsansökningar har lämnats in mot Purdue, en del har avfärdats, de flesta gjorts upp i godo. Många advokater har försökt at få huvudmannen Richard Sackler bakom skranket men alltid misslyckats, då Purdue har tagit fram checkblocket och betalat ut mångmiljonbelopp för att han skall slippa.

Redan år 2007 dömdes Purdue att betala 600 miljoner dollar i böter; tre chefer fick betala 34 miljoner dollar ur egen ficka och utföra 400 timmar samhällstjänst. Ett av de hårdaste straffen som ålagts ett läkemedelsbolag. Sacklerfamiljen är en av de största donatorerna i världen och i vart och vartannat stort museum i USA ser man namnet Sackler vid föremål eller avdelningar. Men så gott som aldrig nämns Sackler tillsammans med några av sina medicinska produkter. Trots att en av bröderna Sacklers låg bakom marknadsföringen av Valium som gjorde det till en av de mest sålda medicinerna i historien. Två av bröderna är psykiatriker.

Men än så länge har lagens långa arm inte nått familjen Sackler – med 14 miljarder dollar i förmögenhet – men det är bara en tidsfråga nu när Trump utfärdat katastroftillstånd i USA och åklagare och i synnerhet advokaterna vädrar blod, eller kanske främst dollar.

I maj i år lämnade ett dussintal lagstiftare i kongressen in ett brev till WHO för varna för att Sackler-ägda företag förberedde en flodvåg av legal narkotika till andra länder. I Sverige använder 250 000 opioider, främst Oxikodon.

Politikerna spelar en huvudroll

Nå, detta förminskar inte politikernas roll i opioidkatastrofen med hundratusentals döda sedan år 2000. Som vi tidigare berättat så hamnade mutorna ända upp i Kongressen.

År 2016 när opioidkrisen redan hade tagit över 200 000 liv övertalades flera kongressmedlemmar av Big Pharma att övertala Justice Department och även Drug Enforcement Agency (DEA) att luckra upp lagarna för förskrivning av opioider så att det blev mer ”industri-vänliga” lagar vilket senare underminerade DEAs försök att stoppa pillerflödet till svarta marknaden. Enligt Washington Post spenderades 102 miljoner dollar i lobbying (läs mutor) på detta. Och som vi rapporterat om i tidigare nyhetsbrev om opioidkrisen så gjorde de nya lagarna det omöjligt att försöka stoppa flödet av misstänkta narkotikatransporter.

Kanske Joseph T. Rannazzisi, som ledde den DEA-avdelningen som ansvarade för att reglera läkemedelsindustrin fram till 2015, sade det bäst:

"Läkemedelsindustrin, tillverkarna, grossisterna, distributörerna och apoteken har ett inflytande över Kongressen som aldrig skådats tidigare. Jag menar, att få Kongressen att godkänna en lag för att skydda sina intressen på toppen av en opioid-epidemi, visar mig hur mycket inflytande de har.”

Uppluckring av lagar vad det gällde förskrivning av opioider som skulle behandla cancerpatienter under de senaste 20 åren har lett till en dramatisk, ja, katastrofal ökning av opioidanvändning. Men inte i första hand hos cancerpatienter – som de var avsedda för.

Så man kan säga att den största faktorn är att politikerna ändrat lagarna för förskrivning av opioider. The Guardian hävdar att Big Pharma spenderar mer pengar för att köpa politiker än någon annan grupp. Under sista decenniet har läkemedelsbolag spenderat 2,5 miljarder dollar på lobbying i Kongressen.

Nyfödda med opiatberoende

Avtändningen är hemsk för vuxna, men långt värre för de 20 000 nyfödda barn som varje år kommer fram ur opiatdränkta livmödrar. Bebisarna som plötsligt stängs av från tillgången av opiater gråter ohämmat, får missfärgat, spräckligt skinn, kan inte sova på nätterna och får kramper och skakningar, ofta rena anfall. De kan inte suga ur en nappflaska eftersom de inte kan forma läpparna. De måste få morfin i droppform. Avtändningen tar allt från en vecka till tolv veckor.

Insys Fentanyl-spray Subsys , en syntetisk opioid, är dock den farligaste av alla opioider. Den är 50 gånger mer dödlig än heroin och 100 gånger mer än morfin. Enbart två milligram, några saltkorn, räcker för en dödlig dos. Ett kilo fentanyl kan döda en halv miljon människor.

Åklagaren fann ett omfattande bedrägeri vid de tidigare förhören med de anställda vilket gjorde att de nu även arresterade Insys ägare, indiskfödde John N. Kapoor (bild ovan), som var väl insatt i metoderna.

Insys betalade läkare att ge utbildande föreläsningar om användningen av Subsys. Det är till synes lagligt, förutom att åklagare hävdar att företaget betalat läkare i direkt proportion till hur ofta de skrev ut Subsys recept. En anställd fick ett SMS från en vice VD som sa att läkarna som anlitades för att hålla föredrag "behöver inte vara bra talare så länge som de skriver ut stora mängder recept på Susbys”.

Dessa "föreläsningar" var ofta inget annat än middagar på exklusiva restauranger där de närvarande endast var de betalda läkarna, de anställda på Insys samt läkarens vänner.

En Floridaläkare fick 275 000 dollar, dolda som föreläsningsavgifter, under tre år. En läkare från Texas fick 67 000 dollar i föreläsningsavgifter. Han hade delat ut redan underskrivna recept till sin anställda som gav dem till patienterna. Minst tre hade dött. En läkare från Michigan arresterades redan år 2014 för att ha lurat Medicare på 7 miljoner dollar genom att skriva ut Subsys till patienter som inte behövde det.

En läkare skrev ut 6404 enheter Subsys under ett kvartal, mer än det kombinerade antal Subsys som skrevs ut av alla de andra läkarna tillsammans inom ett distrikt. Försäljningschefen på Insys för detta distrikt var den rekordutskrivande läkarens son.

En läkare som nyligen blev arresterad erkände att han deltagit i olaglig verksamhet då han tagit emot 188 000 dollar för att skriva ut Subsys. Detta är emot ”Anti-kickback” lagen som förbjuder sådant.

Insys fortsatte att arbeta med vissa läkare som skrev ut Subsys, även efter att de blev internt medvetna om att dessa läkare var kända för att vara Dr Feelgood "pill-mills." En medarbetare hos Insys skrev i ett e-mail om en läkare, att företaget skulle fortsätta att arbeta med honom och betala honom föredragsavgifter trots att: "han är mycket lynnig, lat och ouppmärksam. Han dyker i princip bara upp för att skriva sitt namn på receptblocket, om han dyker upp alls."

Insys påstås ha uppmuntrat de anställda i att vilseleda de försäkringsbolag som var ovilliga till utbetalningar för patienter som inte hade cancer. De skulle ha ringt upp försäkringsbolagen och agerat som representanter för läkarens praktik snarare än företrädare för Insys. De blev även instruerade i att lägga på luren när försäkringsbolagen eftersökte deras arbetsgivares identitet. Företaget hade även blockerat telefonen så att de inte kunde spåra uppringaren.

Dessa anställda anklagas också för systematisk förfalskning av information – till exempel genom att hävda att patienter hade svårt att svälja tabletter – då de visste att det skulle göra försäkringsbolag mer benägna att godkänna inköp av Subsys som sprayades under tungan.

Den kraftiga ökningen av opiatrelaterade dödsfall är en av anledningarna till att medellivslängden i USA minskade för första gången på 22 år

 

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter (KMR) grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige för att undersöka och avslöja övergrepp inom psykiatrin och för att rensa upp inom den psykiatriska vården. Syftet är att verka för mänskliga rättigheter inom mentalhälsovården

Moderorganisationen heter Citizens Commission on Human Rights – CCHR och är belägen i Los Angeles.Idag finns det omkring 250 avdelningar över hela världen.

KMR är en registrerad ideell förening i Sverige utan politisk eller religiös inriktning.

CCHR startades 1969 i New York av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, som skrev 24 böcker om psykiatrins övergrepp, bl.a. den klassiska ”Psykisk sjukdom en myt” som startade reformeringen av psykiatrin på 1960-talet.

Thomas Szasz var en drivande kraft för ytterligare reformering av psykiatrin sedan 1960 och var verksam i CCHR fram till sin död 2012.

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page