Två miljardärer bakom opiodkatastrofen. En har blivit arresterad, anklagad för konspiration, bedräge


Mångmiljardären dr John N. Kapoor, 74 år, och ägaren till läkemedelsbolaget Insys Therapeutics arresterades förra veckan i USA och anklagades för landsomfattande konspiration för att använda mutor och bedrägeri för att orsaka den illegala distributionen av Fentanyl-spray som så gott som enbart är avsedd för cancerpatienter med svåra smärtor. Han hotas nu av 25 års fängelse, i praktiken livstid. I grunden av opioidkatastrofen ligger dock Kongressens lagändringar som underlättade distributionen – trots 200 000 redan döda.

Tidigare i våras arresterades sex anställda, inklusive en tidigare VD och två tidigare vice verkställande direktörer hos Insys som tillverkar Subsys, en kraftig fentanylprodukt (opiod) med sprayfunktion.

Den andre mångmiljardären är Sacklerfamiljen, med Richard Sackler som frontfigur, ägare till läkemedelsföretaget Purdue som tillverkar det mest sålda smärtstillande medlet, opioiden OxyContin (Oxikodon i Sverige). Miljontals produkter har sålts. Frågor ställs nu om det ens skulle ha sålts en bråkdel av detta. Hundratusentals personer är idag beroende av opioider, hundratusentals har dött. OxyContin spelar en stor roll i detta. Minst 25 olika regeringsenheter har nu lämnat in stämningsansökan mot Purdue för att få kompensation för skador som orsakats av opioidkatastrofen. Hundratals läkare, så kallade pill-mills, har arresterats för att sälja OxyContin. De flesta har mutats med resor, middagar och som ”föreläsare”. Försäljarna på Purdue uppmanades direkt att ljuga.

Affärer blir rånade som säljer OxycContin. Marknadsföringen är mördande.

Dussintals stämningsansökningar har lämnats in mot Purdue, en del har avfärdats, de flesta gjorts upp i godo. Många advokater har försökt at få huvudmannen Richard Sackler bakom skranket men alltid misslyckats, då Purdue har tagit fram checkblocket och betalat ut mångmiljonbelopp för att han skall slippa.

Redan år 2007 dömdes Purdue att betala 600 miljoner dollar i böter; tre chefer fick betala 34 miljoner dollar ur egen ficka och utföra 400 timmar samhällstjänst. Ett av de hårdaste straffen som ålagts ett läkemedelsbolag. Sacklerfamiljen är en av de största donatorerna i världen och i vart och vartannat stort museum i USA ser man namnet Sackler vid föremål eller avdelningar. Men så gott som aldrig nämns Sackler tillsammans med några av sina medicinska produkter. Trots att en av bröderna Sacklers låg bakom marknadsföringen av Valium som gjorde det till en av de mest sålda medicinerna i historien. Två av bröderna är psykiatriker.

Men än så länge har lagens långa arm inte nått familjen Sackler – med 14 miljarder dollar i förmögenhet – men det är bara en tidsfråga nu när Trump utfärdat katastroftillstånd i USA och åklagare och i synnerhet advokaterna vädrar blod, eller kanske främst dollar.

I maj i år lämnade ett dussintal lagstiftare i kongressen in ett brev till WHO för varna för att Sackler-ägda företag förberedde en flodvåg av legal narkotika till andra länder. I Sverige använder 250 000 opioider, främst Oxikodon.

Politikerna spelar en huvudroll

Nå, detta förminskar inte politikernas roll i opioidkatastrofen med hundratusentals döda sedan år 2000. Som vi tidigare berättat så hamnade mutorna ända upp i Kongressen.

År 2016 när opioidkrisen redan hade tagit över 200 000 liv övertalades flera kongressmedlemmar av Big Pharma att övertala Justice Department och även Drug Enforcement Agency (DEA) att luckra upp lagarna för förskrivning av opioider så att det blev mer ”industri-vänliga” lagar vilket senare underminerade DEAs försök att stoppa pillerflödet till svarta marknaden. Enligt Washington Post spenderades 102 miljoner dollar i lobbying (läs mutor) på detta. Och som vi rapporterat om i tidigare nyhetsbrev om opioidkrisen så gjorde de nya lagarna det omöjligt att försöka stoppa flödet av misstänkta narkotikatransporter.

Kanske Joseph T. Rannazzisi, som ledde den DEA-avdelningen som ansvarade för att reglera läkemedelsindustrin fram till 2015, sade det bäst:

"Läkemedelsindustrin, tillverkarna, grossisterna, distributörerna och apoteken har ett inflytande över Kongressen som aldrig skådats tidigare. Jag menar, att få Kongressen att godkänna en lag för att skydda sina intressen på toppen av en opioid-epidemi, visar mig hur mycket inflytande de har.”

Uppluckring av lagar vad det gällde förskrivning av opioider som skulle behandla cancerpatienter under de senaste 20 åren har lett till en dramatisk, ja, katastrofal ökning av opioidanvändning. Men inte i första hand hos cancerpatienter – som de var avsedda för.

Så man kan säga att den största faktorn är att politikerna ändrat lagarna för förskrivning av opioider. The Guardian hävdar att Big Pharma spenderar mer pengar för att köpa politiker än någon annan grupp. Under sista decenniet har läkemedelsbolag spenderat 2,5 miljarder dollar på lobbying i Kongressen.

Nyfödda med opiatberoende

Avtändningen är hemsk för vuxna, men långt värre för de 20 000 nyfödda barn som varje år kommer fram ur opiatdränkta livmödrar. Bebisarna som plötsligt stängs av från tillgången av opiater gråter ohämmat, får missfärgat, spräckligt skinn, kan inte sova på nätterna och får kramper och skakningar, ofta rena anfall. De kan inte suga ur en nappflaska eftersom de inte kan forma läpparna. De måste få morfin i droppform. Avtändningen tar allt från en vecka till tolv veckor.

Insys Fentanyl-spray Subsys , en syntetisk opioid, är dock den farligaste av alla opioider. Den är 50 gånger mer dödlig än heroin och 100 gånger m