top of page

Psykiatrin förväxlar hjärnskador med eufori


Hjärnskador är oundvikliga vid elchocker.

Den korta period av konstlad eufori som kan uppstå efter elchocker är känd inom neurologin. Alla hjärnskador producerar i stort sett samma symtom. Man kan lika väl slå patienten med en klubba i huvudet eller koppla in henne direkt till väggurtaget. Medan neurologerna är starkt oroade, använder dock psykiatrikerna fenomenet som levebröd och påstår att det botar depressioner.

Elchocker botar ingenting – det är en oerhört skadlig metod. ”Euforin” är snabbt övergående.

Strömmen tänder en 60 watts lampa och kan få kroppen att stå i en sprättbåge och bryta armar och ben. Så gott som alla drabbas av minnesförluster. Och som vi avslköjat i tidigare pressmeddelande så har Socialstyrelsen stoppat en rapport som visar att det är 34% ökad dödlighet efter ECT.

ECT är en oerhört inkomstbringande metod i USA – faktiskt en miljardindustri. Därav det starka internationella ”stödet” - och desinformationen, samt frånvaro av långtidsstudier. De samlade intäkterna till psykiatrikerna för ECT-behandling i USA är 3,5 miljarder dollar. Total kostnad för all ström som använts: 12 dollar!

Nu har man i USA lagt ett förslag att ECT-maskinen skall nedgraderas från högsta riskgruppen i sjukvården till samma riskgrupp som eldrivna rullstolar, kontaktlinser och kondomer. Något som kommer att framkalla en tsunami av elchockade och hjärnskadade människor världen över – vilka så småningom, när denna galenskap är avslöjad, kommer att kräva gigantiska skadeståndskrav mot staten.

Men vissa patienter säger ju att de mår bra efter ECT? Faktum är att man lika väl kan slå dem med en gummiklubba i huvudet. Det är ett känt neurologiskt faktum att hjärnskador kan framkalla en slags märklig bekymmerslös eufori. Elchocker orsakar samma sak på en del människor. Neurologerna vet dock att dessa fenomen åtföljer de flesta hjärn- och skallskador. Den medicinska litteraturen är fylld med uttalanden om detta.

Redan 1951 publicerade dr Joseph M. Wepman en rapport, ”Recovery from Aphasia” (afasi; nedsättning av språkförmågan på grund av hjärnskada) som visar på detta: ”De flesta hjärnskadade patienterna är euforiska. Denna känsla av välbefinnande, av brist på omsorg eller bekymmer om sig själv eller om någonting annat, verkar inte riktigt stämma överens med allvaret hos patientens problem. Han verkar gladlynt och i hög grad obekymrad om ett tillstånd han vårdas för och som läkaren inser är förödande och försvagande.”

Dr Wilhelm Griesinger skriver: ”Frånvaro av upplevelsen av att känna sig sjuk har observerats hos ett flertal personer, vid några tillfällen efter skador i huvudet, mycket ofta vid hjärnhinneinflammation och efter den påverkan på hjärnan som orsakats av tyfus.”

Två läkare skriver om hjärnskador efter lobotomering: ”Upprymdhet var vanligt i alla förekommande fall och verkade vara kvantitativt i relation till den mängd hjärnvävnad som avlägsnats.”

Psykiatriker Leo Alexander, en av de främsta förespråkarna för ECT genom historien, skriver om ett fall där en man skadats av elström genom en olyckshändelse. ”Mentalt sett verkade han vara lätt upprymd och tycktes känna sig mycket bättre än hans dåliga fysiska tillstånd borde ge anledning till. Han var emellertid väl orienterad men det fanns vissa minnesförluster.”

Dr Joseph Weman skriver om afasi efter slaganfall: ”De flesta hjärnskadade patienterna är upprymda. Denna känsla av välbefinnande och brist på intresse eller oro för sig själv eller för någonting annat kan verka stämma dåligt ihop med patientens situation. Han verkar munter och i stort sett obekymrad om sitt tillstånd när sköterska och läkare vet att det är ett förödande tillstånd ... Det är väl känt och förväntat att den hjärnskadade patienten kommer att få en minnesförlust. Under de mycket tidiga stadierna av traumat kommer han knappast att kunna minnas något alls.”

Dr Whitty beskriver vad som kan hända efter en hjärnskakning: ”En vanlig och nästan konstant upptäckt var en ganska ytlig upprymdhet som tenderade att försvinna allt eftersom återhämtandet fortskred ... Teorin om att bara närliggande minnen och därmed minnen som inte är så säkert lagrade skulle påverkas stämmer inte alltid.”

En man som fått en hjärnskada efter ett rånöverfall ändrade totalt sinnesstämning: ”Rånöverfallet hade gjort honom permanent handikappad genom en hjärnskada och vanställt hans utseende genom en enorm inbuktning i pannan ... Trots att han tidigare, enligt sin fru, alltid varit ganska lat, slö, enfaldig och grubblande var han nu upprymd och sällskaplig och underhöll avdelningen som en stå-upp-komiker.”

Detta fenomen har feltolkats, eller använts, av psykiatrin för att påstå att depressionen hävts. Ja, depressionen hävs oftast ganska snabbt, ingen tvekan om det, men när förvirringen efter huvudskadan lagt sig så återkommer depressionen och en ny serie elchocker ges. Hjärnskadan förvärras alltmer.

I nästa pressmeddelande skall vi berätta om hur en av världens mest kända författare genom alla tider begick självmord ett par dagar efter en serie elchocker. Något som inte är känt.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page