top of page

Var sänkningen av Riksrevisionsverket ett beställningsjobb?


DNs granskning av Riksrevisionsverket (RSV) skapade ett mediadrev som fullständigt sänkte tilltron till RSV. Samtidigt som den uppblåsta kampanjen tog fart, presenterade RSV sin årslånga granskning av Läkemedelsverket (LV). Rapporten och kritiken mot LV var förödande, men tidpunkten var inte gynnsam. Regeringen hade nämligen andra planer…

Det fanns absolut grund för kritik mot RSV, men proportionerna var inte relevanta. Det var i princip svågerpolitik kritiken handlade om, i ett fall om påtryckningar. Alla tre riksrevisorer fick avgå. Artiklar, nyhetsprogram och krigsrubriker avlöste varandra. Men jämför man med kritiken mot Läkemedelsverket var det närmast en storm i ett vattenglas. Ingen ifrågasatte dock giltigheten i rapporten mot Läkemedelsverket. Men uppmärksamheten försvann fullständigt runt rapporten.

DNs artiklar kom samtidigt som RSV lämnade över rapporten till regeringen. Ytterst få, om ens någon, media tog upp de allvarliga missförhållanden inom Läkemedelsverket som nämndes i rapporten. Debatten styrdes istället över till RSVs roll, bort från den förödande kritiken mot LV om att det fanns ”kraftiga brister i säkerhetsrutinerna och man bör stärka sitt oberoende mot läkemedelsindustrin”. Det kryllar nämligen av betalda, av läkemedelsindustrin beroende ”experter” inom LV som styr rekommendationer om läkemedelsbehandlingar. Som vi rapporterat om tidigare skulle en skärpt kontroll av LV kunnat rädda livet på ett stort antal svenskar.

Men när regeringen kom med sitt utlåtande om rapporten i november 2016 så håller man inte med; i punkt efter punkt sablar man ner RSVs rapport. Man säger att ”styrningen av myndigheten skall bygga på tillit” som anledning till att man inte vill lägga sig i Läkemedelsverkets rutiner.

Regeringens planer Här hade regeringen verkligen möjlighet att bygga om ett verk som skulle ha förlorat all tillit genom RSVs rapport om allvarliga missförhållanden. Men tidpunkten var inte läglig. För samtidigt med rapporten hade Storbritannien begärt utträde ur EU vilket innebär att det europeiska läkemedelsverket EMA, som idag ligger i London, nu måste flytta till ett annat land. Och Sverige hade bestämt sig för att få över EMA till Stockholm och Uppsala. Många andra länder vill dock ha detta prestigefyllda uppdrag. Danmark lanserade nyligen planer på att de ville ge sig in i konkurrensen om EMA.

Hade RSVs rapport om Läkemedelsverkets "kraftiga brister i säkerhetsrutinerna" fått tillräcklig uppmärksamhet, hade de samlade läkemedelsbolagen i EU sett till att Sverige inte längre var aktuellt för uppdraget.

DNs artikelserie kom ”lägligt” och gjorde att regeringen kunde slänga RSVs rapport i papperskorgen – och Läkemedelsverket kan fortsätta i samma anda och med sina av läkemedelsbolagen betalda "experter".

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page