top of page

Chockerande siffror: 80 procent fler unga kvinnor på antidepressiva efter preventivmedel.


En ny studie, som publicerats i JAMA Psychiatry, har kopplat användningen av preventivmedel till depression, i synnerhet hos tonårsflickor. Depression och humörsvängningar har varit väl kända biverkningar av hormonella preventivmedel i flera decennier, men ytterst lite forskning runt fenomenet har gjorts.

918 713 svenskar (10% av befolkningen!) använde antidepressiva 2015, av dessa är 602 230, alltså två tredjedelar, kvinnor. Är preventivmedel då anledningen till de höga siffrorna bland kvinnor?

I studien kan man läsa: "Trots de kliniska bevisen av påverkan av hormonella preventivmedel på vissa kvinnors humör, har inte sambandet mellan användning av hormonella preventivmedel och humörstörningar uppmärksammats tillräckligt."

Nej, det tog 55 år innan man undersökte den saken, vilket säkert de psykiatriska läkemedelsbolagen tackar för.

Dr. Öjvind Lidegaard, professor vid universitetet i Köpenhamn och forskningsledare, och hans team följde mer än en miljon danska kvinnor i åldrarna 15 och 34 under en period av 14 år. Det skedde genom data från Nationella receptregistret och psykiatriska centrala forskningsregistret i Danmark.

Forskarnas slutsatser var chockerande. Kvinnor som tog en kombination av östrogen- och progestinpiller var 23 procent mer benägna att börja med antidepressiva, medan kvinnor som enbart tog progestin som p-piller var 34 procent mer benägna att använda antidepressiva. För kvinnor som använde ett preventivplåster, fördubblades faktiskt användningen av antidepressiva. Hos de som använde en p-ring (ett doseringssätt som ger en jämnare utsöndring) som preventivmedel såg man en 60-procentig ökning av antidepressiva, medan bland kvinnor som använde spiral så var 40 procent mer benägna att ordineras antidepressiva.

Än mer oroande är dock andelen tonåringar som påverkas negativt av sina p-medel. Studien fann att kvinnor i åldern 15 och 19 som tog preventivmedel var 80 procent mer benägna att ordineras ett antidepressivt läkemedel än de som inte tog preventivmedel.

Psykologen Birgitta Jonasson, tillsammans med folkhälsovetaren Ulf Jonasson, höll en konferens om kvinnohälsan i Malmö för några år sedan. Hon varnade för en pillerknaprande ung generation kvinnor. Hon sade att de unga kvinnorna som använder antidepressiva ”kan få svåra men av pillren, leva i en bubbla, hamna i långvarigt beroende, och inte få orgasm”.

Och då är det väl ingen idé att använda p-piller heller – och i så fall slipper de antidepressiva.

(Och i veckan kom en nyhet om att även män kan få p-piller snart, men de är inte hormonbaserade, och påverkar förmodligen inte humöret på samma sätt, men vem vet…)

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page