top of page

Antidepressiva fördubblar risken för agiterade tillstånd och våld


En ny studie visar att antidepressiva skapar känslor förknippade med våld och självmord också hos friska vuxna. Nu kan inte psykiatriker och läkemedelsbolag längre skylla på att det är patientens ”psykiska sjukdom” som orsakar den ökade risken för aggression och självmordsbenägenhet.

I den nya Cochranestudien, som är en systematisk genomgång av forskningen, fann man att antidepressiva fördubblar risken för känslor förknippade med våld och självmord hos friska vuxna försökspersoner. [1]

Det är väl bekant att antidepressiva kan skapa emotionell avtrubbning, hämningslöshet och ge en våldsam inre rastlöshet (akatisi) – det som ofta ligger bakom vansinnesdåd, bisarrt våld. [2] Psykiatriker och läkemedelsbolag har dock satt i system att alltid skylla på patientens ”psykiska sjukdom” och på sätt frita de antidepressiva medlen.

Inte sällan får vi läsa i tidningarna vid ett vansinnesdåd, att ”personen slutat med sin medicin” och att det skulle vara anledningen till vansinnesdådet. Ja, det är det, men det beror inte på ”den underliggande sjukdomen”. Det beror på de antidepressiva medlen.

Det senaste vi läste om detta var mannen som kastade ner sin elva månader gamla dotter i en kraftverksdamm i Östersund. Flickan överlevde men skadades svårt. I tidningarna får man bara läsa att ”mannens mediciner hade tagit slut och han betedde sig våldsamt”.

Psykiatrikers försök att bortförklara skador inkluderar absurda påståenden om att den ökade självmordsbenägenhet som kan uppstå från antidepressiva är ett bevis på att preparaten börjar få positiv effekt, att de fungerar! Som att det amerikanska psykiatrikerförbundet, citerat i Cochranestudien, 2003 skrev att ”kliniska observationer antyder att det kan finnas en tidig ökning i självmordsrisk när de depressiva symtomen börjar lyfta, men innan de är fullt lösta”. I Läkartidningen har en av Sveriges mest kända barnpsykiatriker, Anne-Liis von Knorring, sagt precis det här: ”Den här sortens biverkningar ingår ofta vid behandling av depressioner genom att behandlingen leder till att patienten får ork att ta sig för saker som depressionen tidigare förhindrade. Såsom att skada sig själv.” [3]

De hemska skadeverkningarna som kan skapas av antidepressiva har i veckan också uppmärksammats av BBC. [4] I programmet framhåller psykofarmakologen David Healy att vissa personer blir ”mycket agiterade [av de antidepressiva medlen] och en del går från det till att bli suicidala”.

Healy framhåller också de stora farorna för abstinenssymtom i samband med antidepressiva – vilket ska jämföras med läkemedelsbolagens myter om att preparaten inte är beroendeframkallande, att det inte är några problem att sluta med dem. Lättlurade journalister har hjälpt psykiatriker och läkemedelsbolag att bortförklara de ofta svåra abstinenssymtomen och skyllt dessa effekter på att patientens ”underliggande sjukdom” kommit tillbaka. Healy varnar för de mycket allvarliga abstinenssymtomen och säger att patienter som försöker sluta med behandlingen “kan bli fruktansvärt agiterade, de kan bli suicidala”

Varning: Det kan alltså vara lika farligt att abrupt sluta med psykofarmaka som att börja med dem, abstinenssymtomen kan vara förödande. En kunnig läkare måste konsulteras och noga övervaka nertrappningen av dosen.

[1] Bielefeldt, A. O., Danborg, P. B., & Gotzsche, P. C. (2016). Precursors to suicidality and violence on antidepressants: systematic review of trials in adult healthy volunteers. J R Soc Med, 109(10), 381-392. doi:10.1177/0141076816666805 (Full Text) [2] Läs om hur antidepressiva orsakar våld och självmord:http://rxisk.org/lessons-from-ssristories-3-of-5-how-do-ssris-cause-violence-and-suicide/ [3] Läkartidningen, Ökad försäljning av SSRI-preparat till barn trots rapporterade risker, intervju med Anne-Liis von Knorring, 1-2, 2004, http://lakartidningen.se/OldPdfFiles/2004/27804.pdf [4] BBC News, The 'extreme' side-effects of antidepressants, 19 oktober 2016,http://www.bbc.com/news/health-37682355

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page