top of page

Dokumentärfilmare: Antidepressiva fick mig att vilja döda


När dokumentärfilmaren Katinka Newman genomgick en skilsmässa blev hon sömnlös och deprimerad och gick till en psykiatriker som gav henne antidepressiva. ”Tre år senare vaknade jag upp och hittade mig själv,” berättar hon i brittisk morgonteve. ”Då hade jag stora ärr på armen där jag slitit sönder skinnet.” Katinka skrev en bok om hur hon tror att alla vansinnesdåd orsakas av psykiatrins droger.

Kort tag efter det första pillret så fick Katinka hallucinationer där hon trodde att hon mördat sina barn och attackerade sig själv därefter med kniv.

Hon hamnade på privatsjukhus där läkarna helt klart trodde att hon hade ”en skruv lös” när hon berättade att hon var filmad och hade en självmordspakt med Gud.

”Psykosen slutade när jag slutade ta pillren men läkarna insisterade på att jag skulle ta mer piller för att stabilisera min mentala hälsa. Det påbörjade en fruktansvärd nedgång där jag inte kunde lämna huset, ta på mig själv eller avsluta en mening.

Värst av allt var att jag inte kunde känna någon kärlek för mina två barn.”

Det var ren tur att hon överlevde. Efter ett år tog hennes privata försäkring slut och hon hamnade på ett allmänt sjukhus. De tog bort alla fem psykiatriska drogerna vilket utan tvekan räddade hennes liv. ”Jag klättrade på väggarna, skrek, och bad min familj att ta mig därifrån.”

Men en dag vaknade hon upp och kände sig hel igen. Då hade hon förlorat hela sin familj. ”Men jag hade fått det mest viktiga tillbaka: mig själv.”

”Jag behövde gå igenom vad som hänt mig”, berättar hon live i brittisk morgonteve nyligen.*Innan jag blev sjuk hade jag varit TV-dokumentär director. Det tog inte lång tid att upptäcka att för ganska många så har antidepressiva hemska biverkningar: hallucinationer, psykoser, fientlighet, ökad depression och självmordstankar – allt detta som jag hade lidit av under ett år.”

”Kunde det vara så att jag inte var deprimerad alls? Att allt jag lidit av var biverkningarna från de droger läkarna insisterat på att jag skulle ta?”

Frågorna var många. Men efter ett tag fann hon ut att miljardtals dollar hade betalats i skadestånd ut till offer och att domstolar hade avgjort att människor dödat som ett direkt resultat av dessa psykiatriska droger. Det började redan strax efter att Prozac lanserades på marknaden (1988). Joseph Wesbacker, 48 år, gick in på sin forna arbetsplats med ett automatgevär och sköt ihjäl åtta och skadade 12 innan han sköt ihjäl sig själv. Därefter har det varit rena följetongen.

Läkemedelsföretaget Eli Lilly betalade ut fantasisummor till anhöriga med det förbehållet att de skulle hålla tyst. Några år senare var det sammanlagt 170 personer som begärde skadestånd från Eli Lilly på grund av liknande händelser av våld och självmord. (1) Det finns en mängd berättelser om våld som framkallats av psykiatrins droger. (2)

Katinka Newman började skriva på en bok där hon intervjuade människor som inte hade någon mental sjukdom eller våldshistoria innan kontakten med psykiatrin. Därefter blev de så gott som omedelbart psykotiska efter att ha tagit antidepressiva medel och mördat sina närmast anhöriga.

Katinka radar upp en hel del fall:

  • Det var mannen från Kanada som två veckor efter att ha tagit Seroxat för första gången blev övertygad om att han måste döda sin elvaårige son så att han skulle hamna på ett bättre ställe. Han planlagde noggrant mordet och tog med sin son till deras semesterhem där han strypte honom och ringde sedan polisen för att berätta vad han gjort.

  • Det var den 48-åriga bankiren som efter att ha tagit Prozac blev övertygad om att gräsmattans sprinklers talade om för honom att han skulle döda sin åttaårige dotter, som han senare knivhögg till döds.

  • Det fanns människor som vaknade upp i poliscellen för att bli tillsagda att de hade begått väpnat rån och mord, men som inte kunde komma ihåg någonting.

KMR har själva samlat ihop ett otal berättelser under åren, en del dråpliga, de flesta hemska:

  • Det var mannen som rånade en bank och delade ut pengarna utanför banken. Han hade nyligen börjat med antidepressiva medel.

  • En kvinna hotade och skällde ut sin man mycket högljutt när han ville att hon skulle sluta skura takpannorna och komma ner från taket – mitt i natten.

  • Kvinnan från Småland hade fått ”mycket mediciner” den dagen berättade hon för polisen. Hon kände en obetvinglig lust att råna banken, och gjorde så i filttofflor och en leksakspistol, med sonen på armen.

  • En respekterad polischef mördade hela sin familj och sig själv efter att ha börjat med antidepressiva medel.

  • En kvinna körde ner sina två barn i sjön i en låst bil och stod och såg på när den sjönk.

  • En annan mamma dränkte kallblodigt sina tre barn, en efter en, i badkaret.

Så här håller det på. Ingen av dessa fall hade någon som helst historia av våldsamheter innan kontakten med psykiatrin. Det finns tusentals berättelser. Det amerikanska läkemedelsverket FDA tog under åren 2004 och 2011 emot 10 000 rapporter om våldsdåd som länkats till psykiatriska droger, inklusive 300 mord. Alla antidepressiva medel på marknaden var rapporterade. Och FDA erkänner själva att endast 1 av 10 procent av alla allvarliga biverkningar rapporteras.

Detta är inga lyckopiller, det är mördarpiller som delas ut som godis till folket.

Vansinnesdåden ÄR orsakade av psykiatrins droger.

Katinka Newman berättar vidare om Andreas Lubitz, den tyske pilot som medvetet störtade ett plan med 150 människor, i Alperna. ”När jag läste den franska rapporten om detta började jag känna mig sjuk; bara nio dagar innan kraschen hade han fått exakt samma psykiatriska mediciner som jag fick när jag blev psykotisk och var nära att döda mina barn, berätta Katinka Newman i TV.”

Många drabbas av akatasi, ett mycket obehagligt rastlöst tillstånd där man inte kan sitta still utan vankar fram och tillbaka. ”När jag hamnade i den antidepressiv-framkallade toxiciteten så kommer jag ihåg hur jag gick fram och tillbaka likt ett inlåst djur. Det var några dagar innan mitt sinne tippade över till en fullskalig psykos.”

Naturligtvis hamnar inte alla i en psykos, menar Katinka, men professor David Healy, expert på dessa mediciner, berättade för Katinka Newman att chanserna för att bli psykotisk från depression var 1 på 20 000 medan chanserna av att bli psykotisk från antidepressiva medel var 1 på 200.

Media medansvariga Bara i USA går minst 20 miljoner människor på antidepressiva, i England 5 miljoner och i Sverige cirka 900 000 och internationellt 100 miljoner människor, så det räcker för löpsedlar och rubriker i tidningarna i många, många år. Och kanske är det därför media inte avslöjar att vansinnesdåden orsakas av psykiatriska droger. De har nämligen fått alla uppgifter, men så gott som ingen media gör några avslöjande reportage. Man får därför betrakta dem som medansvariga.

Katinka Newman berättar om andra vansinnesdåd. Den 31-årige Mohamed Lahouaiej Boulel som körde en 19 tons lastbil rätt in i en folkmassa i Nice och dödade 84 och skadade fler än 200 innan han sköts ihjäl av polis. Han hade inga kopplingar till IS eller andra religiösa motiv, berättade hans far. Han var på en cocktail av droger för schizofreni och depression, berättade Daily Mail. (3)

Den 22 juli 2016 sköt 18-årige David Ali Sonboli ihjäl 9 människor och skadade 35 på en McDonald-restaurant i en galleria i Tyskland. Han hade fått omfattande psykiatrisk behandling för depression innan. (4)

Polismördaren Gavin Long som sköt ihjäl tre poliser i Baton Rouge, Lousiana i somras gick på en cocktail av psykiatriska droger. (5)

Idag skulle det vara mycket svårt att hitta en massmördare som inte varit i händerna på en psykiatriker innan. Före 1950, då de psykiatriska drogerna först lanserades, fanns det inga vansinnesbrott alls.

Katinka Newman är författare till The Pill That Steals Lives: One woman's terrifying journey to discover the truth about antidepressants

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page