top of page

Antidepressiva medel århundradets bedräger


Försäljningen av antidepressiva medel uppgick till beräknade 131 miljarder kronor år 2015 internationellt sett.(1) Förmodligen är det århundradets största bedrägeri eftersom antidepressiva inte fungerar. De är inte bättre än sockerpiller och därmed faller alla argument för att överhuvudtaget skriva ut dem. Dessutom dödar de över en halv miljon människor om året. Ingen tycks bry sig. Money talks.

Inte det att antidepressiva inte skapar en effekt på människor, men det botar definitivt ingen depression. Dessutom är de beroendeframkallande. SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, har gjort en undersökning som visar att preparaten inte är bättre än sockerpiller för de flesta äldre. Hos dementa har de ingen effekt alls. Trots det skrivs de ut i mängd till gamla.

Antidepressiva medel orsakar en mängd fallolyckor med åtföljande dödsfall, samt mag- och tarmblödningar. Enligt Socialstyrelsens rapport råkade 100 000 äldre personer ut för fallolyckor. 1500 dör efter ett fall vilket gör det till tredje vanligaste dödsorsaken bland äldre. (2)

Antidepressiva medel är den vanligaste orsaken till fallolyckor då det försämrar balansen. Risken att ramla är 60 procent högre hos de som tog antidepressiva, vilket skulle betyda att omkring 60 000 ramlar och slår sig på grund av antidepressiva medel samt 900 dödsfall.

Om man tog antidepressiva medel tillsammans med antiinflammatoriska medel ökade risken för mag- och tarmblödningar med fem gånger.

Antidepressiva medel har aldrig fungerat, men hur kunde vi bli så lurade?

Antidepressiva såldes in med säljklyschan ”det korrigerar den kemiska obalansen i hjärnan”.

Det lät bra och sålde bra men hade ingenting med verkligheten att göra.

För det första kan man inte mäta en kemisk obalans i hjärnan.

För det andra har man inga som helst bevis för att en eventuell kemisk obalans i hjärnan orsakar depression.

Det är en myt som pågått i decennier och som media älskar att upprepa.

Den blir inte sannare för det

Och för det tredje, om det nu skulle finnas en obalans och om den skulle vara förknippad med depression, så är det fortfarande lika obevisat. Det kan lika väl vara så att depressionen orsakar den kemiska obalansen. Hönan eller ägget med andra ord.

För det fjärde, enligt psykiatriker Peter Breggins så är det enda som kan orsaka en eventuell kemisk obalans de psykiatriska drogerna.

Det är med andra ord på högst osäkra grunder man drogar ner miljontals människor med katastrofala resultat. Dessutom framkallar pillren självmordstankar – det som de skall bota! Vad är det som pågår – men framförallt, varför låter man det fortgå?

En stor studie som publicerades i The New England Journal of Medicine visade att läkemedelsföretagen publicerat alla positiva studier de gjort om antidepressiva men utelämnat majoriteten av de negativa.Och trots det så var de ”positiva” inte speciellt uppmuntrande. 80 procent blev nämligen bättre med placebo.

Forskarna granskade sammanlagt 74 studier med 12 olika antidepressiva medel och över 12 000 personer. 37 av 38 ”positiva” studier publicerades medan endast 14 av 37 negativa studier publicerades. Och de negativa publicerades på ett sätt som fick dem att se positiva ut!

Det finns en mängd andra studier och uppgifter som visar att för 131 miljarder kronor så är psykiatrin och Psyko Pharma i stånd att göra så gott som vad som helst.

Professor Peter C. Gøtzsche, internationellt erkänd forskare som är chef för The Nordic Cochrane Center vid Rigshospitalet i Köpenhamn, dokumenterar detta på ett övertygande sätt genom att i sin nya bok, Dödlig psykiatri och organiserat förnekande (kommer i augusti) visa att psykofarmaka dödar över än en halv miljon människor varje år i USA och Europa bland personer över 65 år. Ingen myndighet tycks bry sig.

Trots att det motsvarar 3-4 jumbojet som kraschar – varje dag!

(1) IMH Health databas – Global Use of Medicines Report 2015 (2) http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23107798.ab

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page