top of page

Enigt respons från Almedalen: psykiatrin är en katastrof!


Efter fyra dagar på Almedalen kan vi sammanfatta responsen med ”väldigt positivt bemötande”. Den absoluta majoriteten som tagit emot närmare 4000 av KMR:s medlemstidning mänskliga rättigheter plus ett tusental flygblad var helt med oss när det gäller psykiatrin: De har inga resultat, förutom katastrofala resultat, och de kostar samhället otroligt mycket.

En undersökning från Socialstyrelsen visar att psykiatrin kostar samhället 70 miljarder årligen. Man kallade det ”utgifter för vård och omsorg av psykisk ohälsa” men alla vet att psykiatrin inte kan bota och inte har några resultat, därav de enorma kostnaderna.

Men med de pengarna tycker man att vi borde se bättre resultat – eller åtminstone några resultat – men det förhåller sig faktiskt tvärtom. De psykiska ”sjukdomarna” bara ökar. Enligt en kartläggning av Försäkringskassan har sjukskrivningar på grund av olika psykiatriska diagnoser ökat med 59 procent mellan åren 2010-2015 och majoriteten av förtidspensioneringar bland unga är psykrelaterade. Det blir bara fler och fler med diagnoser. Så gott som alla går på psykdroger. Inga blir botade – snarare tvärtom, de blir sämre.

”Den som drabbas av psykisk sjukdom löper en ökad risk att dö i förtid, att få sämre fysik, att få problem i relationer och att tappa fotfästet på arbetsmarknaden med ekonomisk utsatthet som följd”, skriver generaldirektör på Socialstyrelsen i samband med den första samlade utvärderingen av hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens insatser mot psykisk sjukdom.

Här är lite respons från Almedalen 2016:

Debattör och historiker: Den här tidningen är jätteviktig! (tummen upp)

Dam inom äldreomsorgen: Det är psykiatri inom hela äldreomsorgen. Det är en svår problematik detta – ni gör ett viktigt och bra jobb.

FI-kvinna: Vi har samma syn, min bror blev tvångsintagen 1988, fick psykiatriska droger... men, han tog sedan tyvärr livet av sig. Bra jobb ni gör.

Kvinna, jobbar med LSS: Fruktansvärt att bara vräka i droger i folk och inte alls se till det pedagogiska.

Man i 30-årsåldern: Jag har själv varit inne på psyket i 5 år och har äntligen kommit ur det. Ni gör ett bra jobb!

Lärare, specialpedagog: Jag är mycket skeptisk till medicinering, det är bara till för att få lugn i klassen, lugna ner, men ingen frågar efter om skolresultaten blir bättre. Och biverkningar längre fram. Jag och en annan kollega är mycket emot detta medicinerande. Jag jobbar med låg- och mellanstadiet och jag SER vad som SKER med barnen!

Kvinnlig socionom: Hade läst stora delar av tidningen, kom tillbaks och ville ha två ex till. Här i Almedalen är det en jäkla massa snack, snack, istället för att man hugger tag i saker och hanterar saker som verkligen är viktiga. Det här behöver spridas till fler.

Dam: Jag visste faktiskt inte att man fortfarande ger elchocker i Sverige!

Barnmorska: Håller med om att psykiatrin kostar massor men är resultatlöst.

Kille: Ni verkar ju vara ganska många här – ja, ni finns ju överallt.

Anledningen till att folk inte gillar psykiatrin är enkel. Professor Peter Gøtzsche, ordförande för nordiska Cochrane-institutet, hävdar i sin bok ”Dödlig medicin och organiserad brottslighet” att psykiatrin är rent kriminell; att psykofarmaka dödar 539 000 människor i förtid; att de uppför sig långt värre än den organiserade maffian och Hells Angels.

”Om det verkligen var sant att psykiatriska mediciner hjälpte ... då borde vi se antalet personer som får förtidspension, och som inte kan arbeta, gå ner. Men vad har vi sett – det motsatta.”

Dåvarande landshövding Bo Holmberg uttalade sig i tyska tidningen Stern 10 jan 2004 efter sin fru, Anna Lindhs död: ”Jag anser att det i Sverige finns två samhällsfientliga saker: Motorcykelgängen och nazisterna är det ena, psykiatrin det andra.”

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page