top of page

Demonstration krävde stopp för elchockande av barn

Vid den årliga psykiatrikongressen i Atlanta, USA den 14 maj möttes psykiatrikerna av en massiv KMR-demonstration med 300 deltagare som krävde ett förbud mot att psykiatrikerna vill elchocka fler barn.

Psykiatriker i USA för just nu en intensiv kampanj om att få elchocka fler människor, och i synnerhet barn. Om detta går igenom kommer det att återspeglas i Sverige inom snar framtid.

KMR:s moderorganisation i USA, Citizens Commission on Human Rights (CCHR), hade samlat 300 personer, från olika grupper såsom NACCP (National Association for the Advancement of Colored People), The Nation of Islam och en del andra föreningar. I synnerhet afroamerikaner får mer elchocker än andra.

Elektrokonvulsiv behandling, även känd som ECT eller elchocksbehandling, är en metod som uppfanns på 1930-talet som sänder stora mängder el genom hjärnan för att framkalla konvulsioner, ett grand mal epilepsi-anfall. Ben gick av, tänder och tungor bets sönder och ryggar knäcktes av anfallen och man var till slut tvungen att söva ner patienterna och ge dem muskelavslappnande medel – för att inte de som såg dessa anfall skulle svimma. Det var faktiskt en stor anledning.

Demonstranter rapporterade att åskådare blev chockade att få reda på att denna metod fortfarande är vanlig och även chockade att få reda på att Amerikanska Psykiatriförbundet (APA) för närvarande pressar Food and Drug Administration (FDA) för att omklassificera ECT- apparaten för att kunna använda den på fler barn. [1] De vill att elchocksmaskinen skall hamna från säkerhetsklass II, samma som defibrillator och pacemaker, till säkerhetsklass I där kondomer, rullstolar och hörselapparater finns registrerade. Apparaten sänder upp till 400 volt genom hjärnan, tillräckligt för att tända en glödlampa.

"Du menar att de fortfarande gör det?" frågade en av säkerhetsvakterna där APA konventionen ägde rum.

"Jag trodde att det försvann på 40-talet."

Nej, inte så, säger Mental Health America, som rapporterar att "ECT ges till uppskattningsvis 100 000 människor varje år, främst i allmänna sjukhus psykiatriska avdelningar och på mentalsjukhus." [2] I Sverige ges ca 40 000 elchocker per år, vilket gör Sverige till en av de största användarna av ECT. Även i Sverige ger man barn elchocker, och användningen är på uppgång.

FDA är dock medveten om faran med ECT. I själva verket så rekommenderade FDA en "tydligt placerad" varning på alla ECT-apparater som säger "Den långsiktiga säkerheten och effektiviteten av ECT-behandling har inte demonstrerats."[3]

Samma rapport listar effekter som förknippas med ECT:

  • Långsiktiga problem med "självbiografiska minne" (kunskap om sitt eget liv)

  • Smärta och brännskador på huden

  • Otillräcklig eller bristande andning

  • Hjärtattack

  • Stroke

  • Död

Marschen följdes av en paneldiskussion om ECT, och ett symposium följande dag som presenterade en sådan övertygande information, att den enda frågan som återstod var "Varför i hela friden skulle någon med sitt sunda förnuft i behåll använda detta mot barn?"

Anledningen enligt APA själva är att psykiatrins droger inte fungerar så bra på barn, och därför måste de använda elchocker.

En talare, en ECT överlevande som fick 30 omgångar av elchocker då han var 21 år, har inte en enda minne av sina år när han gick i gymnasium. Han bröt ut i tårar när han berättade: "Jag sitter där, och min far får lära mig hur man knyter skorna igen."

"Det är samvetslöst att ens överväga att göra detta mot ett barn", säger Dr Linda Lagemann, en klinisk psykolog. "Någon blir rik och någon blir skadad. Detta måste verkligen stoppas."

Georgia State Senator, Donzella James, från Atlanta talade vid panelen om behovet av en statlig lagstiftning för att förbjuda användningen av ECT på barn. Hon sade att Georgias bestämmelser för att skydda barn och andra från ECT är grovt otillräcklig. Hon citerade WHO:s rekommendation till regeringar:

"Det finns inga indikationer för användningen av ECT på minderåriga, och därmed bör detta förbjudas genom lagstiftning." [4]

[1] Letter to Robert M. Califf, M.D., Commissioner, U.S. Food and Drug Administration, ftrån American Psychiatric Association, March 10, 2016, p. 2,psychiatry.org/psychiatrists/advocacy/federal-affairs/patient-safety, klicka på: "March 10: APA Comments to the FDA Concerning the Proposed Order and Draft Guidance related to ECT Devices." [2] "Electroconvulsive Therapy (ECT)," Mental Health America,psychiatry.org/psychiatrists/advocacy/federal-affairs/patient-safety. [3] Op. cit., "Electroconvulsive Therapy (ECT) Devices for Class II Intended Uses," Draft Guidance for Industry, Clinicians and Food and Drug Administration Staff. [4] Benedetto Saraceno, MD, "WHO RESOURCE BOOK ON MENTAL HEALTH, HUMAN RIGHTS AND LEGISLATION WHO 2005," p. 64,who.int/mental_health/policy/legislation/Resource%20Book_Eng2_WEB_07%20(2).pdf.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page