top of page
  • KMR

ROBIN WILLIAMS VAR PÅ ANTIDEPRESSIVA


Om man skulle tro nyhetsrubrikerna om obduktionsresultatet av skådespelaren och komikern Robin Williams, som så tragiskt begick självmord för två månader sedan, så hittades inga droger i hans blod vid tidpunkten för hans död. Det framgår av rubriker från så gott som alla stora tidningar världen över som tillkännagav "ingen alkohol eller droger hittades”. Rubrikerna kunde inte vara mer fel.

Av den undersökande journalisten Kelly Patricia O'Meara

Rättsläkarens rapport visar nu att ett antidepressivt läkemedel fanns i Williams blod vid tidpunkten för hans död. Det antidepressiva Mirtazapin, (även känt som Remeron) har 10 varningar för att orsaka självmordstankar från läkemedelsmyndigheter i olika länder.

Enligt obduktionsresultatet så var Williams inte bara under påverkan av antidepressiva läkemedel, utan även den kraftfulla antipsykotikan Seroquel hittades på platsen och verkade nyligen ha tagits av Williams. Medan toxikologitester tydligen var negativa för antipsykotikan Seroquel, kvarstår faktum att en burk Seroquel skrevs ut till Williams den 4 augusti, bara sju dagar före Williams självmord, och det saknades 8 piller. Föreskrifterna för Seroquel är att ta ett piller per dag vid behov. Biverkningar som förknippas med Seroquel inkluderar psykos, paranoida reaktioner, vanföreställningar, personlighetsförändring och självmordsförsök.

Frågan som måste ställas är varför pressen fortsätter att föra ut idén om att inga droger hittades i Williams blod? Vid vilken tidpunkt slutade personlighetsförändrande psykiatriska droger, som har biverkningar i klass med heroin eller crack-kokain, att kallas droger? Och för dem i pressen som "nämner" det faktum att Williams visade sig ha antidepressiva i sitt system, verkar bekräftelsen snarast framhäva det faktum att "terapeutiska koncentrationer" av receptbelagda psykiatriska droger "förbättrade hans tillstånd och höll honom aktiv fram till hans död."

Det här är en mycket missvisande beskrivning av de händelser som ledde till Williams tragiska självmord. I synnerhet i ljuset av det faktum att Williams inte bara var under "mentalhälsobehandling", han var under överinseende av en psykiater, missbrukade inte illegala droger och hade inte "återfallit".

Fakta om antidepressiva läkemedel är följande:

FDA:s biverkningsrapportsystem (MedWatch ) omfattar 470 000 allvarliga biverkningar för psykiatriska droger mellan 2004-2012. FDA medger att endast 1 % av biverkningar någonsin rapporterats till dem, så det faktiska antalet rapporterade biverkningar är förvisso mycket högre.

Mirtazapin (även känd som Remeron) bär FDA:s allvarligaste varning "Black box varning” för suicidalitet. (Se exempel på Black Box warning i bifogade filer nedan)

Det finns tio varningar om självmord i samband med Remeron enbart, och självmord är bland de två högsta biverkningar som rapporterats till FDA angående denna enskilda antidepressiva.

FDA: s MedWatch biverkningsrapportsystemet inkluderar 411 självmordsförsök och fullbordade självmord i samband med det antidepressiva Mirtazapin enbart (och FDA beräknar endast 1 % av biverkningar någonsin rapporterats till dem)

90 000 akutbesök orsakas av psykiatriska droger varje år i USA

23 755 självmord tillskrivs psykiatriska droger varje år enbart i USA.

Förutom självmordstankar, så är de dokumenterade biverkningarna av antidepressiva medel, enligt läkemedelsmyndigheter internationellt: hallucinationer, vanföreställningar, förvärrad depression, personlighetsförändring, mani, psykos, självskador.

När man ser ovanstående data kan man bara undra varför Williams användning av psykiatriska droger så uppenbart har blivit negligerade av media. En noggrann genomgång av Williams psykiatriska "icke-drog"-användning målar ju upp en helt annan tragisk historia.

Det som hittades i Williams system var receptbelagda psykiatriska läkemedel med biverkningar som inte bara konkurrerar med illegala droger, utan också bär FDA:s "Black Box" varningar – FDA:s allvarligaste varningar – om ökade självmordstankar.

Faktum är att för två av de läkemedel Williams hade ordinerats beskrivs självmordstankar som möjliga biverkningar – den Seroquel han ordinerades (och verkar ha tagit under veckan före sitt självmord), och det antidepressiva som fortfarande fanns i hans blod vid tidpunkten för hans självmord. Dessutom, med tanke på att FDA: s MedWatch biverkningsrapportsystem har registrerat 411 självmordsförsök och fullbordade självmord för det antidepressiva Mirtazapin enbart (och FDA beräknar att endast 1 % av biverkningar någonsin rapporteras till dem), blir det ännu mer bisarrt att världspressen ignorerar ens möjligheten att dessa läkemedel kunde vara inblandade i Williams självmord.

Den mycket omtyckta komikerns död är en stor förlust, men tragedin förstärks ytterligare av den etablerade pressens överslätande av det allvarliga och välkända sambandet mellan självmord och de psykiatriska droger som Williams tog.

Tänk om bara tankarna från en av Williams finaste roller i filmen Uppvaknanden (Awakenings) hade tagits bokstavligt i hans personliga liv:

"Den mänskliga själen är mer kraftfull än någon drog, och det är vad som behöver främjas: med arbete, lek, vänskap, familj. Det är vad som är viktigt."

Kelly Patricia O'Meara är en prisbelönt tidigare undersökande reporter för Washington Times Insight Magazine. Innan arbetet som undersökande journalist, spenderade O'Meara sexton år på Capitol Hill som en kongresspersonal till fyra ledamöter i kongressen. Hon har en Bachelor of Science i statsvetenskap vid University of Maryland.

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page